- Úvod
- Káva
Káva
Arabica alebo Robusta?
Na svete existuje viac ako 100 druhov kávovníkov , z nich sa však na komerčné účely využíva iba malé množstvo. Najznámejšie odrody kávovníka sú Arabica a Rubusta. Základné rozdiely sú v samotnom kávovníku,rozdiely vznikajú už pri samotnom pestovaní,a to ovplyvňuje finálny produkt.
Arabica je považovaná za kvalitnejšiu oproti Robuste,aj keď to neplatí všeobecne. Existuje totiž aj zlá Arabica káva a naopak kvalitná Robusta. Má väčší chuťový rozsah,rôznorodejšie chute,obsahuje viacej cukru a menej kofeínu ako Robusta.Pri pražení uvoľňuje zo svojho jadra via aromatických olejov.
Robusta na rozdiel od Arabicy úrodu dáva viackrát do roka,je menej náročná na pestovanie a preto z toho môžeme vyvodzovať nižšiu cenu. Robustu nájdeme v inštantných kávách ale primiešava sa spolu s Arabicou tiež do tradičných espresso blendov. Samozrejme kvalitná Robusta má v týchto kávach svoje pozitívne vplyvy: pomáha vytvárať lepšiu cremu,má viac kofeínu a pozitívne vplýva aj na cenu produktu.
Niekto by mohol namietať, že najlepšia káva je iba z odrody Arabika avšak aj Robusta má svoje špecifické chuťové profily, ktoré môžu mnohým ľudom lahodiť viac ako chute Arabiky. Preto sa vytvárajú zmesi použitím kávových zŕn Arabiky aj Robusty. Nepozerajte len na rozdiel Arabika vs Robusta ale dbajte aj na iné faktory ako napríklad dátum praženia alebo čerstvosť mletia. V neposlednom rade dbajte najmä na Váš vlastný názor či Vám káva chutí alebo nie, pretože to je to hlavné.